Év Végi Összefoglaló – 2023 – B.Ú.É.K!

Az év utolsó napján mindig össze szoktam foglalni a magunk mögött hagyott évet és bizony idén is van mire visszaemlékezni. Belülről nézve egy nagyon kűzdelmes, szinte a semmiből építkező időszak után egy rövidebb, de egyértelműen felfelé ívelő etappal fordultunk rá az év végére. Nagyon sokáig csak „vetettünk”, hogy egy ici-picit „arathassunk” is a végére.

Új abroncsokon kezdtük az évet, ami az első nagy segítség volt.

Az év első komolyabb munkája egy érdi hőcserélő daruzása volt, a szokásos centire kiszámolt, távtartós kötésünkkel, ami nagyon szépen keretbe foglalja az évet az utolsó, 450 tonnás daruval együtt végzett -szintén klíma- daruzással.

Daruzás – Érd és vonzáskörzete: 06-30-4546-515

Centire kiszámolva a 16 tonnás és az egyedi távtartó rendszerünk.

Szinte egész évben elkísért az ütött-kopott „mad-max design” a vezérgépen, az első pár munkán még a tavalyi karácsonyfa felállításakor édesapám emlékére utaló, „improvizált” fekete leplek is a gépen voltak. Sok munkával első körben a daruasztal, majd a vezető fülke is új festést kapott, de elképesztő nehezen haladtam vele. Hol a saját tökéletességre törekvésem, hol a hőség, hol műszaki hibák hátráltattak, illetve év elején azért „kihordtam lábon” egy nagyon hosszú, tüdőgyulladással felérő köhögéses betegséget is, ami alig múlt.

Hidraulika javítás eszközei a munkaasztalomon.

Idén sok energiát égettem el félig megvalósult projektekkel. Egy nagyobb hidraulika javításos projekt is végül teljesen máshova futott ki, mint terveztük. Illetve egy jellegzetes budapesti épületen folytatott munkámnak is lett volna egy utolsó felvonása, amire nagyon rákészültem, de végül egy korábbi konfliktus miatt megragadta az alkalmat az építésvezető, hogy egyfajta „bosszút álljon” rajtam és nem engedte, hogy a tervezett módon emeljük a helyére az utolsó gerendákat. Sok munkát dobtam ki az ablakon.

Kis daru nagy erőpróbája.

Folyamatosan változtak az elvárások. Első körben a pincében kellett volna 3,5 méter magasra emelni acélszerkezeteket, úgy, hogy a gép férjen le egy szabvány raklapnyi helyen, mire odaértünk, már változott a feladat: egy lehelet vékony födémen állva kellett volna 5,5 méterre emelni – amit bizonyítottan tudott is a technikám, de az első emelés után
-a fentebb említett előzmények miatt- nem engedték folytatni – én pedig örültem, hogy véget ér a rengeteg felesleges fejfájás és a folyamatos variálás – „fából vaskarikát holnapra.”

12 méter hosszú hűtőkonténer centikre az épülettől.

Közben tavasszal beesett egy pár látványos konténeres emelés is. Daruztam 40 lábas hűtőkonténert centikre egy épülettől, úgy, hogy előtte megforgattam a Tátra daru orra előtt, ami egy szép teljesítmény nagyobb daruval is.

8 tonnás 40 lábas konténerek egymásra emelése, szűk helyen.

Illetve emeltem egymásra 8 tonnás negyvenlábas konténereket is, ami szintén kisebb bravúr volt ezzel a géppel az adott körülmények között.

Szendvicspanel Daruzása Martonvásáron. 2023

Sokat dolgoztam egy martonvásári csarnok építésén, ahol a saját szendvicspanel megfogó szerszámommal emeltem tetőpaneleket. Szép emlék marad, nagyon jó volt a csapat.

Országosan Bérelhető Szendvicspanel Megfogó: autodaruzas@gmail.com

Targonca emelése Érden.

Ezek mellett sok kisebb, gyors emelés is volt, például emeltem egy vadonat új targoncát is tavasszal, amit elsőre sikerült gyönyörű szépen vízszintben megkötni.

Hétvégi munka Szomoron, egy pékség felújításán.

Sok helyen megfordult idén a Tátra darunk, például Szomorra is ellátogattam.

Napelemes rendszer telepítése.

A sóskúti ipari parkban egy nagy cég számára emelhettem különböző napelemes eszközöket, többek között a távtartómmal és egy erős emelőrúddal segítettem nagyon sok vastag vezeték lecsévélését a dobról, fent a tetőn, a levegőben forgatva a dobot.

Kérj ajánlatot most! Ne maradj le a legjobb időpontokról 2024-ben: autodaruzas@gmail.com

A kardiológia bejárata.

A Kardiológia Intézetnél kiderült, hogy „nem vagyok szívbajos” – ugyanis simán befűztem a Tátrát a személyautó bejárón -ahol a mentő is centizve fér be-, majd később szóltak, hogy: „amúgy hátul ott a nagy kapu!” – sok jó és kevés rossz emlék is fűzödik ehhez a munkához.

Acélszerkezet daruzása Érden, egy logisztikai központban.

Érden a DM nagy logisztikai központjában is daruzhattam egy nagyobb acélszerkezetet, ami egy több alkalommal átszervezett időpontban valósult meg, szintén hétvégén.

Törökbálint, hőcserélő daruzása távtartóval.

Két nagy javítás és pár karosszéria csiszolással töltött nap közé azért belefért egy kis segédgém szereléssel kombinált hőcserélő daruzás is Törökbálinton.

Csuklós busz emelése két daruval, egyedül.

Járművek speciális emelése távtartóval: 06-30-4546-515

Szeptember környékén ismét egy nagyobb kihívást sodort elém az élet, elvállaltam egy 18 tonnás, 18 méter hosszú csuklósbusz sérülés mentes emelését, amit végül két daruval,
3 távtartóval és egy elég komplex kötéssel oldottam meg. Itt már azt éreztem, hogy igaz ezzel még nem értem el a személyes teljesítőképességem csúcsát, de innen már azért látszódnak a határok. Egyszemélyes hadseregként valahol ez a maximum számomra.

Már a szállító autón a hatalmas jármű.

Fantasztikus élmény maradt. Nagyon az elememben éreztem magam ebben a helyzetben. Van egy nehezen titkolható becsípődésem a munkagépek mentése kapcsán és ez most teret engedett annak, hogy kijátszhassam magam ezen a területen. Sértetlenül landolt a Volvo.

Kukásautó mentése Érden, hátrafordított gémmel tolat a 16 tonnás darunk.

2023 utolsó napjaiban még egy kukásautót is kiemeltem, amikor beszakadt alatta az útburkolat. A sok vezeték miatt hátrafordított gémmel tudtam csak betolatni a végleges emelési pozícióba. Viszonylag gyors győzelmet arattunk a nehézségek ellenére.

Mérleg daruzása Ráckeresztúron. Tátra autódaru. 2023

Idén év vége felé közeledve két hídmérleget is emelhettem a darummal, egyet Ráckeresztúron, egyet Érden, nem is olyan messze a telephelyemtől.

Hídmérleg daruzása Érden.

Az utolsó munkákat már az ősszel frissen festett daruval végezhettem, amire az utolsó egy-két emelésre még az új talp matricák is felkerültek. A talpakra egy gyönyörű szép térhatású grafikát terveztem, ami egészen jól sikerült. Ebben a TikTok videóban találtok pár képet.

Az új talp design a lemenő nap fényében.

Minden talp új, egyedi design-t kapott, a megfelelő helyre illő piktogramokkal, veszélyre figyelmeztető jelzésekkel, pici apróságokkal.

„Léghűtéses” felirat a jobb első talp oldalán.

Az egyik Biatorbágyi munkára már szinte „teljes harci díszben” érkeztünk, jó érzés volt végre nagyon hosszú idő után műszakilag és esztétikailag is magabiztosan érkezni. Szép vezetési élmény maradt, ahogy a hóesésben „dohogott” a Webasto állófűtés a fülkében.

„Frissen festve” Biatorbágyon a Rozália Parkban.

Az év vége kárpótolt a sok nehézségért, valamilyen szinten egy-egy gyümölcse beérett az elvégzett munkának. Az MNB-s munka, a lehetőség, hogy a 450 tonnás daruval együtt dolgozhatok egy kicsit új motivációt adott. Sok előkészület után nagyon jó hatásfokkal sikerült nagyon szép emeléseket kivitelezni a Magyar Nemzeti Bank épületén.

Teherkötözés – Emelésirányítás: autodaruzas@gmail.com

Eltörpült a 12 méteres, 12 tonnás súly a 450 tonnás mellett.

Összefoglalva a tavalyi nagy ütések -édesapám elvesztése- után  egy ütött-kopott vezérgéppel, betegen, belefáradtan kezdtem az évet és sikerült egy jól összerakott technikával, motiváltan befejezni. Gazdasági értelemben nem robbantottunk idén bankot, viszont előre tervezve, sokkal nagyobb lendülettel érkezünk meg a 2024-es évbe.
Idén az utolsó rajtkockáról zárkóztunk fel, jövőre nem irreális cél a rajt-cél győzelem.

Boldog Új Évet Kívánunk! 

-Borsos Dávid

A bejegyzés kategóriája: "Daru" + "Gépmozgatás", Acélszerkezetek Daruzása, Akusztikus Panel Daruzása, Akusztikus Panel Megfogó, Autódaruzás, Borsos Daru, Budapest, Budapesti Műszaki Egyetem, Daru, Daruzás, Daruzás Nehéz Terepen, Dunavarsány, Emelés Irányítás, Emelés Távtartóhimbával, Emelési Asszisztencia, Emelési Terv Készítése, Ercsi, Érd, Erdőhát, Felborult Földmunkagép Mentése, Folyadékhűtő Daruzása, Gépek Daruzása, Gépköltöztetés, Gépmozgatás, Martonvásár, Mini Daru Bérlés, MNB, Munkagépek Mentése, Műszaki mentés, Napelem Daruzása, Oldalpanel Adapter, Oldalpanel Daruzása, Páros Emelés, Pók- / Mini-Daru, Precíz Mérés Darumérleggel, Ráckeresztúr, Referencia, Sóskút, Sóskúti Ipari Park, Százhalombatta, Szendvicspanel Daruzása, Szendvicspanel Megfogó, Szomor, Tárnok, Tátra 148 - CKD - 16 tonnás autódaru, Távtartó Himba, Teherautó Baleseti Mentése, Tetőpanel Daruzása, Tetőpanel Megfogó, Toronydaru Kiszolgálása
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.