Videó – Tátra 148-as motor fordított irányban jár…

HARD5541

Elakadt csatornatisztító.

Nincs pár napja, hogy írtam egy bejegyzést arról, hogy milyen veszélyes és megterhelő a gépre nézve, ha más jármű mentésénél van szükség vontatásra.

HARD5544

Elakadt Iveco.

Ennek örömére egy hasonló feladattal kellett megbirkóznunk. Egy elsüllyedt csatorna  tisztító mentésében segíthettünk Érden.

HARD5547

A kiemelés.

A sérülés elkerülése végett elsőként az autó hátulját emeltük ki. A csatornázási munkálatok, valamint egy helyi kisebb csőtörés miatt fellazult talajon nem volt könnyű dolgunk. Félő volt, hogy esetleg mi alattunk is beszakadhat a talaj.

HARD5554

A munkát a belógó vezetékek is nehezítették.

Végül többszöri átkötéssel, aprólékosan, a vezetékeket kikerülve sikerült a kellő pozícióba forgatni az elakadt járművet.

Mérlegeltük a lehetőségeket és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk hátrafelé kimozdítani a gödörből, az időközben elsüllyedt első tengelyt is.

Miközben próbáltuk kihúzni az elakadt Iveco-t, észre sem vettük, hogy miután lefulladt a Tátra motor, gyakorlatilag visszafelé indult be. Ilyet még sosem volt „szerencsém” látni, csak mesélték, hogy lehetséges. Az esetről videó felvétel is készült:

Elképesztően döbbenetes volt látni, ahogyan a kipufogófüst a levegőszűrőn keresztül távozik. Olyan egyenletesen járt a V8-as a megfordult forgásirány ellenére, hogy rögtön észre sem vettük…

Tatra 148 reverse engine

A levegőszűrőn keresztül távoznak a kipufogógázok…

Végül sikeresen kimentettük az elakadt teherautót és gazdagodtunk egy életre szóló élménnyel. Természetesen  a motornak nem esett baja, miután észrevettük, leállítottuk és újra beindítottuk,  helyreállt az eredeti forgásirány.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.