„Apu! Meg tudtad csinálni?” – A probléma megoldás, mint családi tradíció.

Több mint húsz évvel ezelőtt, késő este izgatottan vártam, ahogy a házunk előtti téren először a darunk megfáradt hangja sejlett elő a távolból, majd a korom sötét éjszakában szépen lassan előbújtak a fények a fák ágai mögül. Édesapám és a bátyám jöttek haza – talán éppen egy éjszakai kamion mentésből.

2002 – Az első 16 tonnás és a géppark a téren, Érden.

Daruzás – Érd – 06-30-4546-515 / autodaruzas@gmail.com

Gyerekként izgatottan szegeztem nekik a kérdést, minden egyes alkalommal, hogy: „Meg tudtátok csinálni?”  Nem volt olyan alkalom, hogy ne mesélték volna el részletesen, hogy pontosan hogyan tudták megoldani a dolgot. Sőt, általában kaptam minimum egy vázlatos rajzot is a dologról – ami hajnali háromkor több óra munka után komoly teljesítmény.

2019 – Budapest – Könyves Kálmán krt. – Rákóczi híd – Portál Daruzása Éjszaka.

Daruzás – Érd – Budapest – Budaörs – Százhalombatta: 06-30-4546-515

Eltelt húsz év. Ma már én vagyok az, aki fáradtan mesél édesapámnak egy éjszakai műszak után. Igaz, én nem rajzolok, nekem a fényképezőgép a rajztáblám és a félfamentes rajzlapot is erre a blogra cseréltük, de az érzés nagyon hasonló.

Budapest – Daruzás – Autódaruzás – Rákóczi híd

Anno a mobiltelefon önmagában újdonság volt, ma már az érintőképernyős, sok kamerás telefonomon mutogatom a felvételeket, amelyek talán szebbek, mint amilyeneket a 3-4 éves tükörreflexes fényképezőgépem készít – kis túlzással. Sok minden változott.

Édesapám 71 évesen is példát mutat kitartásból – természetesen a helyszínen.

A motiváció viszont ugyan az. Az a jóleső érzés, amikor egy problémát sikerül megoldani. Néha egy-egy ilyen feladat tele van fejfájással, nem várt körülményekkel, nehézségekkel, de nálunk akkor van vége a munkának, amikor az el is készült, nem akkor amikor éppen lejárt a munkaidő. Számunkra a szakmánk egyfajta hivatás, több mint egyszerű munka.

Egy jellemző kép. 71 évesen lánctalpast vezetni? Miért ne?

Egy vállalkozás igazi arca a hozzáállásban rajzolódik ki. Korrekt, megbízható, jól szervezett emberekkel szeretjük magunkat körbevenni. Az adott szó és a tisztességgel elvégzett munka nekünk fontos. Ha valaki képes higgadt fejjel gondolkozni a bajban, amikor mindenki az ellenkező irányba menekül, akkor biztosan van helye a csapatunkban.

A korábban elsüllyedt komptoló hajó kiemelése Százhalombattán.

Segítünk ipari balesetek elhárításában is, ha nagy a baj, hívj: 06-30-4546-515

Büszke vagyok arra, hogy olyan emberek vesznek körbe, akikre lehet támaszkodni.
Egy árnyalattal nagyobb lett a kép, de még mindig családias a légkör és ugyan az a cél.
Tisztességes munkával szeretnénk reális célokat elérni, okos kockázatkezeléssel emeléstechnikai és gazdálkodási oldalról is nézve. Szeretünk szilárd alapokon állni.

A „General” – Highway Thru Hell c. sorozat – 7. Szezon – Befejező rész.

Rengetegszer veszek észre párhuzamokat az egyik külföldi TV sorozat és a kis családi vállalkozásunk között. (Talán a Pokol Országútja – vagy hasonló címmel és egy kis lemaradással fut itthon a sorozat.) Ott is egy kis zárt közösség a sok generációs, kamionmentéssel és daruzással foglalkozó családi vállalkozások köre.

A „Tábornok” nevű kamionmentő, amit több évtized után vásárolt vissza a -félig meddig rivális- cég vezetője és visszavitte megmutatni az eredeti tulajdonosoknak.

Jamie Davis lehetőséget biztosított az eredeti tulajdonosoknak, hogy „elvigyék egy körre” a több évtizede nem látott, régi „vezérgépet”.

Amiért ez fontos, az az, hogy óvatosságra int a nagy „álmokkal” és a nagy „beruházásokkal” kapcsolatban. Az első évad első része egy 1 millió dolláros beruházással kezdődött, egy teljesen új „forgógémes”, műszaki mentő daru vásárlásával. Egy beteljesült álom.

A „Rotátor” – aminek nincs igazi magyar megfelelője, sem szakszavak tekintetében, sem ezek a karakterű gépek nem terjedtek el itthon. Képes kombinált csörlőzésre és emelésre, gyakorlatilag a levegőben megforgat egy egész szerelvényt, ha szükség van rá.

Eltelt hét esztendő és több kisebb gazdasági változás után -nem a világválságról van szó, az után indult a sorozat- most ott tart a dolog, hogy az összes modern gépet eladta a flottából és könnyes szemmel, őszintén mesél egy „szebb jövőről” – ahol már tartozás mentes a géppark és minden „saját”. Ő maga is mint tulajdonos visszaült a „vezetői székből” a vezető ülésbe, mind ezt Kanadában, ahol azért sokkal erősebb -gondolom- ez az ipar.

1980 – A gép megvásárlásakor Ken Duperon és édesapja.

Akinek vannak hasonló élményei, az beleborzong abba, amilyen hanglejtéssel mesél az egykori kezelő/tulajdonos arról, hogy ez a gép volt a legnagyobb kamionmentő a nyugati parton a maga korában. Elhangzik, hogy amikor megvették, azt gondolták, hogy: „Hogyan fogjuk ezt kifizetni!” – és mesélnek arról is, hogy a gép megcsinálta a saját hírnevét.

30-40 évvel később, könnyes szemmel mesélnek az egykori tulajdonosok.

Tatra 148 és CKD Daru – Ingyenes szaktanácsadás: 06-30-4546-515

„Jó befektetést csináltunk!” – mondja az idősebb Duperon, miközben a fia vezeti a 40 éves kamionmentőt, ami a sokadik életében, még mindig alkalmas arra, hogy egy komoly kamionmentő flotta legerősebb gépe legyen. Még mindig erős, van alkatrész ellátás, javítható és üzembiztos – a visszavásárlása utáni első napon bizonyította a létjogosultságát.

Apa és fia évtizedekkel később újra a volán mögött.

Ez az érzés hiányzik nekem a modern gépekkel kapcsolatban, hogy 10-20 év múlva is elmondhassuk, hogy ez egy jó befektetés volt, megérte az árát. Vagy akár csak egy 4-5 éves időszakon belül, ne úgy kelljen visszagondolni, hogy mennyit aggódtunk, hogy csak az elektronika meg ne álljon, vagy csak ne jöjjön elő egy több milliós váratlan javítás.

A 20 tonnás darunk, csarnokon belül „ment” egy másik „megállt technikát”.

Bajba került munkagépek speciális mentése: 06-30-4546-515

Erről az jut az eszembe, hogy nagyon fárasztó reggel 3-kor felkelni azért, hogy egy másik gép mentése még beleférjen a normál napirend előtt, de még mindig jobb, hogy mi jövünk segíteni, mint „3 napig masszírozni” az „olcsón” -árverésről- behozott nyugati technikát, hogy legalább süllyeszteni legyen hajlandó a terhet. Persze ez egy nagyon kisarkított kép.

Kora reggeli „randevú” a 20 tonnás darunkkal a Savoya-park környékén. Budapest, 2019.

Daruzás – Rákóczi híd – Savoya Park – 06-30-4546-515

Persze ez messze nem egyenlő azzal, hogy a létező legrégebbi gépekkel kell dolgozni és semmit sem szabad fejleszteni, de sok esetben csak évekkel később „nyújtja be a számlát” a friss-ropogós technika. Mindig a használt nyugati autós kép jut eszembe, ahol elég egy rossz példányt kifogni és egy komolyabb javítás egyenlő lehet egy gazdasági totálkárral.

A „jó öreg Tátra” dolgozik Budapesten az Illatos úton, a Budapesti Vegyimûvek telephelyén.

Nálunk egy kicsit ütött-kopott a géppark, de egy élet munkája van bennük, saját tulajdon mindegyik, a saját kezünkkel újítottuk fel -és néha a saját kezünkkel is amortizáltuk le-, de az utolsó csavarig ismerjük és már nem nagyon tud meglepetést okozni. A fenti képen a saját fejlesztésű távtartónkkal emel, fedélzetén azzal a kezelővel, aki mellettünk vált darussá és legalább olyan büszke vagyok rá, mint a legnagyobb emeléseinkre.

Egy matrica a gépen az elvárt kötési móddal és a gyakorlatban tökéletesen reprodukálva.

Teherkötözés Speciális Távtartóval – Emelőgerenda Bérlés: autodaruzas@gmail.com

Ha már valaki szenvedett végig egy munkát rossz körülmények között, hibás géppel, rossz kezelővel, szürke műszaki megoldásokkal, idegeskedéssel, fejfájással, kiabálással, „ezt megúsztuk”-al és aggódással – az értékelni tudja, amikor egy összeszokott csapat dolgozik úgy, hogy senkinek se szökik fel a pulzusa, csak szépen összeáll a „nagy kép”.

Teherkötözés: Daruzas.hu // Hőcserélő Daruzása – Kaposvár, 2019

Tetszik, amikor csak azért lehívnak minket Érdről Kaposvárra, hogy segítsünk egy terhet megkötni, úgy, hogy ne sérüljön. Hány háromszöget tudsz megszámolni a fenti képen?
Az ilyen munkákból lesznek a szép emlékek és az emlékezetes történetek…

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés nekünk. – Az új körmös emelőink és legkisebb gépszállító görgőink egy fotón. Új kiegészítő tevékenység a vállalkozásban, új kihívások nekem. – További információk hamarosan.

Rengeteg gyönyörű új gépről látok fotókat mindenhol, mondjuk a mi gépeinknek legalább itt a törzskönyve is. – ahogyan egy új barátunk mondta nem olyan régen.

36 méteres oszlop daruzása, Pusztaszabolcs – 2019

Apuval rengeteget nosztalgiázunk a régebbi munkákon. – persze ezt sokkal stílusosabbá teszi, hogy mind ezt nem a hintaszékben ülve kell elképzelni, hanem hajnali háromkor, a munkaterületen, két emelés között, ami 71 évesen elég szép példamutatás kitartásból.

Daruzás – Autódaruzás
06-30-4546-515
autodaruzas@gmail.com

A bejegyzés kategóriája: Aranyköpések, Autódaruzás, Daru, Daruzás, Egyéb
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.