„Lapraszerelt” Modulház Daruzása – Távtartók Iskolapéldája

Ugyan az a probléma. Két különböző iskola. Ezúttal a sajátom volt az egyszerűbb, biztonságosabb. Egy emlékezetes példa arra, hogy szakmailag is tudni kell „Nem!”-et mondani. Egy új, modulház projekt első -gyakorlatilag próba- emelését végezhettem el az autódarunkkal, ahol egy újonnan gyártott, minden dokumentációval rendelkező, kifejezetten erre a célra készült emelő („H”) keretet szeretett volna használni a megrendelő. Nekem pont ez a szakterületem, a daruk és a távtartók, emelőgerendák.

1. Variáció: A gyártó által biztosított „H” emelőkeret.

A szokásos kockázatértékelés után el is kezdtük a munkát, azonban sokszori próbálkozásra, később sokszori következetes módosításra sem tudtuk stabilan emelhető állapotba hozni az összeállított rendszert. Többször jeleztem, hogy hiába a statikus / tervező / gyártó minősített véleménye, ha az alap emelési koncepció helytelen.

2. Variáció: A részben saját tervezésű, részben saját gyártású, de műbizonylatos teleszkópos és/vagy moduláris távtartó rendszerem.

Az utolsó alkalommal elértünk arra a szintre, hogy 350 cm-es szélességen 1,5 – 2,5 cm-es korrekció különbséggel is drasztikusan ellentétes irányokba dőlt. Klasszikus instabil egyensúlyi állapotban volt az 5 tonnás ház. A legkisebb kitérítésre is kibillent, és nem visszatérni akart az egyensúlyi pozícióba, hanem tovább bukni – ami ebben a helyzetben a szerkezetre, a szigetelésre és az egészre projektre vetítve végzetes lett volna.

Több év munkája van egy viszonylag egyszerű eszköz tökéletesítésében.

Kérj ajánlatot most, ne maradj le a legjobb időpontról: 06-30-4546-515

Ilyenkor merni kell azt mondani, hogy: „Nem érdekel, értékelem a beletett munkát, de a saját megoldásomat fogom használni!” Az 500 kilós H gerenda helyett előkerült a saját kb. 50 kg önsúlyú távtartóm, ami igaz nem 6 tonna, „csak” 5,9 tonna teherbírású, de cserébe állítható. Az, hogy miért sokkal stabilabb az enyém, az egy érdekes geometriai trükk. A forgáspontok és a súlypont távolsága teljesen más. Illetve a hosszirányú „összecsúszás” ellen mi más alternatívát használtunk az alsó bekötésnél. A beletett következetes munkát igazolta, hogy első „próbálkozásra” tökéletesen vízszintben állt a ház, mind a két irányban.

Egy korábbi sikeres, hasonló mobilház költöztetésünk.

Emelőeszköz bérbeadás: autodaruzas@gmail.com

Apró győzelmek ezek, de sorra olyan élethelyzeteket sodor elém a sors, ahol pont azok a problémák fordulnak elő, amelyek megoldása egyfajta személyes cél, hivatás is a számomra.

A kezdetek. A rendszerem első próbaemelése a saját autónk volt – még 2016-ban.

Szép a „H” keret, nekünk is van egy saját, igaz az minden dimenzióban állítható, de az esetek 98%-ban ki tudja váltani a saját teleszkópos/moduláris távtartó rendszerem, ami még mindig a legjobb önsúly/teherbírás arányú a környéken. Sokan gyártattak hasonlót a környéken, de vagy 3 ember szokta cipelni, vagy pontosan fele annyit tud, mint az enyém.

Daruzás / Teherkötözés / Speciális Gépmozgatás:
06-30-4546-515

A bejegyzés kategóriája: Bérelhető Eszközeink, Emelési Terv Készítése, Képek, Martonvásár, Mobilházak Daruzása, Modulház Daruzása, Rönkház Daruzása, Távtartó Himba, Távtartó Himba, Teherkötözés
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.