Helytállni, történjék bármi…

16 Tonnás Tátra Autódaru – Szöghajtó Tengely Javítása

Egy olyan történetet szeretnék elmesélni, ami azt gondolom, hogy egy remek példa arra, hogy milyen hozzáállással végezzük a munkánkat. Túl vagyunk az elmúlt évek leginkább embert próbáló napján.

CRSH9171rs

Hangulatkép – Az elmúlt évek legmelegebb napja, legerősebb vihara és legnagyobb műszaki meghibásodása után. – A kisebbik darunk érkezik kiváltani a nagyobbik darunkat.

A sors keze, hogy egy napra esett a nyár legmelegebb napja és az elmúlt 3 év legnagyobb vihara, ráadásul ugyan ezen a napon, a létező legrosszabb időszakban hibásodjon meg az egyik legnehezebben hozzáférhető meghajtó tengely az autódarunkon…

CRSH9305rs

A hatalmas vihar komoly károkat okozott Érden. – Édesapámmal az egyik helyszínt mérjük fel…

Röviden összefoglalva elkopott a fog a daru meghajtást biztosító kisebbik tengelyen. Ez alapvetően típushiba, alap esetben is komoly munka a cseréje, beszerzése. Sajnos ilyenkor teljesen mozgásképtelenné válik a daru felépítménye.

CRSH9296rs

A tengely elkopott vége.

Ott álltunk egy mozgásképtelenné vált géppel, egy katasztrófavédelmi szempontból kulcsfontosságú helyzetben, 15 méter magasra kitolt gémmel, délben – úgy, hogy árnyékban 39 fokot mértek aznap és vártuk a legmagasabb szintű riasztási fokozattal bíró vihart.

10983173_471759559667584_1960422747212967575_o

Így érkezett a vihar, porfelhő, jégeső, rengeteg villámlás…

„Erre nem lehet felkészülni!” – ez az első gondolata az embernek. Azonban az elmúlt években elvégzett munkának és fejlesztéseknek köszönhetően, mi a lehető legtöbbet tudtuk kihozni a helyzetből.

A hiba észlelését követően azonnal el tudtam kezdeni a probléma megoldását, volt nálam megfelelő szerszám, hogy az átkapcsoló tengelyhez hozzáférjek, ellenőrizni tudjam, hogy forog-e a kardántengely.

308rs

A terepváltóból kilépő meghajtás. A mi esetünkben ez ép volt, biztossá vált, hogy a hiba máshol van.

Biztossá vált, hogy a szöghajtó vagy annak tengelye nem viszi tovább a meghajtást a hidraulika szivattyúk felé.

Ilyen esetben fontossági sorrendben kell haladni, nálunk volt lehetőség részben párhuzamosan végezni a munkát. Édesapám és az alkalmi segítségünk el tudott indulni a szükséges szerszámokért és ami a legfontosabb: az azonnal rendelkezésre álló csere alkatrészért. 

HARD9698rs

Évekkel korábban, ugyan ezen típus bontása, normál körülmények között.

Közben egy másik emelőszerkezettel leemeltük a horgon lógó egy tonnás terhet, majd elkezdtem bontani a hidraulikus rendszert.  Alap esetben, bontáskor ezt a műveletet úgy szoktuk kezdeni, hogy először leemeljük a komplett gémet, hogy legyen mozgásterünk, erre most természetesen nem volt esély.

CRSH9322rs

Életkép a végleges javítás során- a gémtartó bak között található szerelvények és a szöghajtó mű teteje.

Miután eltávolítottuk a szivattyúkat és leemeltük egy elektromos csörlővel a szivattyúk alatt található közlőművet, előbukkant a tengely felső vége, ami ép volt így egyértelművé vált, hogy a tengely alsó fogazata fogyott el. Egy rakományrögzítő spaniferrel és egy szorító hurokkal sikerült folyamatosan felfelé feszíteni a berágódott tengelyt. Ennek ellenére 20 perc szenvedés után sem tudtuk kihúzni a helyéről.

CRSH9240rs

Édesapám a fedélzeten, az egyik kulcsfontosságú művelet múlt az Ő segítségén és persze a 67 év rutinján…

A segítségként érkező Édesapám az első 3 mozdulatából ki tudta rángatni a helyéről, fellélegeztünk, de elképesztő rohanás vette kezdetét, nagyon komoly versenyt futottunk az idővel és a viharral.

CRSH9273rs

Életkép csata után. – Szerszámok mindenhol.

Már dörgött a távolban, amikor mi még a 15 méter magas „villámhárító” alatt szereltünk. Igazi katasztrófa filmbe illő jelenetek zajlottak, ráadásul gyakorlatilag csak egy ember fér hozzá a szerelés közben az alkatrészekhez. Felmerült többször, hogy nem lesz időnk befejezni a szerelést, és a zuhanásgátló szelep kinyitásával kell ledöntenünk a gémet a villámok elől. A szerelés finisében erre sem maradt volna idő, egyértelművé vált: vagy befejezzük, vagy magunkat mentve biztonságos távolságból, a területet lezárva, biztosítva „elmenekülünk” biztonságos távolságba és bízunk benne, hogy nem csap a gépbe a villám.

CRSH9172rs

A vihar után. Szürreális jelenetek. Ilyet „normál” körülmények között csak felborult gépeknél látni. A horog a földön, pontosabban az elöntött munkaterületen.

200 körüli pulzussal és puszta kézzel sikerült a 160 baros, M55-ös kulcsnyílású kúpos, hollandereket annyira meghúzni, hogy a két szivattyút összesen rögzítő egy darab csavar bekapatása után, már ugrottam is be a vezető fülkébe és indítottam a gépet…

CRSH9173rs

A vihar utáni első intézkedések. Összeszorított fogakkal újra a fülkében, a közvetlen veszély elmúlt, de még el kell távolítani a gépet a területről, hogy hozzáférjünk a másik géppel…

Amikor a vezető fülkéből a kezelő fülkébe futottam, már szakadt a jeges eső, felmászva sikerült működésre bírni a szerkezetet, de nem maradt idő  rendeltetés szerűen „összecsukni”. Az első lehetséges pillanatban le akartam dönteni a gémet a villámok elől, ami hatalmas szerencsével sikerült is. Hazafelé mindenhol kidőlt fák, leszakadt vezetékek, elárasztott utcák és sérült tetőszerkezetek fogadtak bennünket.

image9

Úton hazafelé…

Ahogy elállt a vihar, hazaérkezésünk után 20 perccel indultunk is vissza elhárítani a keletkezett üzemzavarokat. Az egész napos szerelés után, még egymás folyamatosan váltva, hajnalig dolgoztunk Édesapámmal és a kisebbik gépünkkel.

Másnap reggel -emlékszem-, a szerelőnk -Sanyi Bá’- álmos hangon vette tudomásul, hogy ismét arról fog szólni az elkövetkező két napjuk, hogy precízen és ezúttal kevésbé kapkodósan felújítsák a frissen „összelapátolt” munkagépünket. Reggel kis pakolászás után, álmosan átdöcögtünk a műhelybe, ahol végül a meghibásodásból fakadóan a daru komplett középtengelyét felújítottuk.

CRSH9311rs

Jó minőségű csapágyak a közlőmű felújításához.

Amikor csak módunk volt, figyelemmel kísértük és segítettük a szerelést.

CRSH9318rs

16 tonnás Tátra daru hidraulika szivattyú közlőműve szétbontva.

Egészen a szöghajtóig visszabontattuk a gépet, meg is találtuk a hiba okát, egy kirázódott zárócsavarból indulhatott ki az egész, ami az olajbeöntő nyílást zárta volna le, de nem tette, így be tudott folyni a víz, ami fel tudott párologni a tengelyhez, majd ott lecsapódott, berozsdásodott, és így le tudta koptatni a fogakat a tengelyről a nem kis igénybevétel mellett.

CRSH9323rs

Tátra Daru – Szöghajtó – 16 tonnás daru szöghajtója.

Ebből egy régebben megszerzett, felújított darab került beépítésre, persze itt is cseréltük az összes szimeringet, méghozzá ahol indokolta, ott főtengely-minőségű darabokra.

CRSH9321rs

Központi elosztó – elektromos rész, csúszógyűrűk szerelés közben.

 Rendbe lett téve a központi elektromos elosztó is, az összes csúszógyűrűvel… A mi gépünk a kezelőfülkéből is indítható és leállítható, ez gazdaságos és kényelmes.

CRSH9314rs

16 tonnás Tátra autódaru forgóelosztója. Minden tömítés egy külön kört zár le. Ha ez hibás, a levegős rész „át tud dolgozni” a fenti gáz körébe, és alkalomszerűen gyönyörű szépen képes telespriccelni a kezelőfülkét a tartály fedelén keresztül. Na, ezzel ilyen gond nem lesz az elkövetkező 10 évben.

 Egy nehéz helyzetre tudtunk gyorsan és helyesen reagálni, majd a negatívumból építkezni. Végül ma egy jobb géppel dolgozhatunk, mint a meghibásodás előtt.

CRSH9355rs

Új rezgéscsillapító közbetét a szöghajtómű konzolján. Nyoma sincs a régi rezonanciának.

Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek aki bármilyen módon segített akár a meghibásodás napján, akár az az utáni szerelésben, javításban.

Tátra autódarukkal, alkatrészekkel kapcsolatban a nap 24 órájában hívhatóak vagyunk, szívesen segítünk akár csak szaktanácsadással is:
06-30-4546-515

A bejegyzés kategóriája: Alkatrész, CKD AD 160, CKD AD 160 - Gépkönyv, Egyéb, Érd, Pusztazámor, Szivattyú, Szivattyú meghajtás, Szöghajtó, Tátra 148, Tátra 148 - CKD - 16 tonnás autódaru
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.