FTC – Új Alber Stadion – Sas Szobor Daruzása

Az elmúlt időszakban egy olyan projektben volt szerencsénk részt venni, amelyről bátran állítható, hogy a valaha volt legemlékezetesebb és leglátványosabb munkáink egyike.

HARD0176rsbw

Felemeljük Szőke Gábor Miklós szobrának vázszerkezetét.

Számunkra mindig különös megtiszteltetés, ha egy művészi munkafolyamat részesei lehetünk. Az új FTC stadion elé tervezett, Szőke Gábor Miklós által megálmodott sas szobor építésében vehettünk részt ezúttal.

HARD0796rs

Szőke Gábor Miklós szobrászművész az építés közben.

A kezdetektől végig kísértük a hatalmas -több mint 1200 darabból készülő- totemállat megszületését. Az alkotást beharangozó videóban is feltűnik egy pillanatra az autódarunk kampója.

1

A filmben a nyolcadik másodperc környékén láthatóak azok a különleges -fokozott túlbiztosítással ellátott- német SpanSet emelőkötelek, amelyekkel a teheremelési feladatok nagy részét végeztük.

Ez csak a kezdet volt azonban, hiszen ennél sokkal mutatósabb feladatok is vártak ránk. Kellemes érzés fog el, ha visszagondolok, hogy milyen különleges látvány volt, az egyedi, kézzel készült, futurisztikus saválló elemek mozgatása.

HARD0173rs

Levegőben a madár törzse.

A teremtmény csupasz törzsének daruzása volt a leglenyűgözőbb. Készítettem egy olyan felvételt is, mintha a földön fekvő vázszerkezetre lenne ráépítve az autódarunk. Ha képzeletben összegyúrunk egy Lamborghini sportautót és a mi 16 tonnás Tátra autódarunkat, akkor valami hasonló látványt kapunk:

HARD0056rs

CKD gyártmányú daru, „egyedi alvázon”.

Ezúttal egy profi filmes stáb is dolgozott mellettünk, akiknek a munkáját próbáltunk az összes elképzelhető módon segíteni. Így került a közel háromszáz kilós darukampóra egy parányi GoPro sportkamera. Mi is kísérleteztünk korábban hasonló, különleges kamera megoldásokkal.

HARD0081rs

GoPro kamera a horgon.

Az összeszerelés a Panelko Kft. diósdi telephelyén zajlott. Ez a DigiSport reggeli műsorában is elhangzott, ahogyan a szerkesztők azt is kiemelték, hogy végül daruval -azaz a mi segítségünkkel- fog megérkezni végleges helyére a saválló szobor.

digi

A DIGI Sport YouTube csatornája.

Az alkotó elmondása alapján, a munkafolyamat több mint 7 hónapot vett igénybe és közel 120 ember dolgozott rajta összesen.

9ed899ec-c9f4-4b42-909d-58bef88ddd79

Látványterv

Számunkra is kihívást jelentett az egyes alkotórészek mozgatása. Szűk helyen kellett precízen illeszteni az elemeket, amelyeknek sok esetben a súlypontját sem volt könnyű meghatározni.

IMG_20140429_170122rs

A szárny vázszerkezete a magasban a Panelko Kft. telephelyén.

A lemezekből álló tollazat elkészülte után, különös figyelmet kellett arra fordítani, hogy az éles lemezek nehogy elvágják az emeléshez használt köteleinket.

HARD0760rs

A készülő lemez tollazat…

Ráadásul arra is fokozottan ügyelni kellett, hogy a kötésből fakadóan se keletkezzen sérülés a művészi pontossággal illesztett lemezeken.

HARD0798rs

A nehéz körülmények és a rossz időjárás ellenére, levegőben a szárny. Ideális szögben és tökéletes egyensúlyban a könnyebb szerelés érdekében.

Az összeszerelés első ütemének végeztével, a készülő sas nagy utazásra indult, hiszen több darabra szerelve átszállították az FTC üllői úti stadionja elé, hogy a helyszínen folytathassák a munkálatokat.

HARD0885rs

Édesapám aggódva figyeli az eseményeket a rakomány rögzítése közben.

HARD0896rs

Kirepült a fészekből.

Hosszas mérlegelés és egy gyors útvonal tervezés után mi is elindultunk a helyszínre. Sok szempontot kell figyelembe venni, ha egy 24 tonnás, veterán autódaru volánja mögött ülünk. Nagy felelősség.

HARD0899rs

A Rákóczi hídon haladunk. Gond nélkül veszi az akadályokat a „jó öreg Tátra!”

HARD0908rs

Megérkeztünk. Modern stadion, veterán daru.

A készülő szobor Ivánka beton talpazaton fog állni, ahogyan az a terveken is látható:

20140512-sas-szobor-2

A talpazat és a díszkivilágítás tervei…

A készülő beton focilabda egyes elemeit nagyon precízen kell illeszteni, így az első elem mozgatása különös figyelmet igényelt.

HARD0883rs

Levegőben a focilabda magja.

Ekkor érkezett meg a helyszínre az Index.hu fotóriportere, így a megjelent fotókon is ez a folyamat látható.

HARD1018rs

Az Index.hu riportere és Hauer Berta -Gábor párja-, aki a sajtómegjelenésekért felelős, figyelik az eseményeket.

Számunkra nagyon nagy öröm, hogy a kész anyagban jelentős szerep jutott nekünk, illetve a darunknak. Ezt ezúton is nagyon köszönjük, a képeket ide kattintva lehet megtekinteni.

index

Az Index.hu hivatalos Facebook oldala.

6110144_ad60105a6676f77117ea7972eb3e2558_y

Fotó: Index.hu

Ivánka András -az IVANKA beton társalapítója- személyesen is a helyszínen volt, illetve irányította a munkálatokat. Jó érzés volt vele is találkozni, kezet fogni, illetve váltani pár szót.

ivanka

Az Ivanka hivatalos facebook oldala. Emeljük a labdát…

6110136_38e8e23887964e71235ecbdf2dee4733_y

Ivánka András az Index felvételén.

A talpazat egy részét késő délután emeltük a helyére. A törzs illesztésére már a kora esti órákban került sor.

HARD0940rs

Tátra – Sas 1:0

HARD1073rs2

„A sas leszállt.” – Késő este a munkalámpák és a stadion díszvilágításának a fényében.

HARD1064rs

Hegesztik a szerkezetet.

A szárnyak emelése éjszakába nyúló feladatot jelentett. Egy hosszú műszak végén nem kis kihívás ilyen körülményes helyzetben koncentrálni. A bal szárny illesztésével rendesen megizzadtunk, cserébe a jobb oldali szerkezet szerelése nem is lehetett volna zökkenőmentesebb.

HARD1070rs

Késő éjszaka is munkában a Tátra -és mi is.

HARD1119rs

Éjfél után pár perccel helyére került a második szárny is.

Azt gondolom, hogy minden elismerést megérdemel a csapat aki a projekten dolgozott, emberileg is szép kihívás volt az „éjszakai üzem”. Kiemelném édesapámat, aki 66 évesen egy közel 17-18 órás műszak végén is képes olyan biztonsággal kezelni a gépet, hogy senkinek sem kell veszélyben éreznie magát a munkaterületen, sem „lent”, sem „fent”.

HARD1144rs

Éjfél után a mi küldetésünk befejeződött. A vázszerkezet a helyére került, hogy a helyszínen folytathassák a munkálatokat.

Látványos volt a változás, hiszen gyakorlatilag aki látta a stadiont kora délután, az még semmi szokatlant nem tapasztalt, viszont reggelre „kinőtt a földből” egy gigantikus sas szobor. Méretei alapján egyébként -ha elkészül- ez lesz Európa legnagyobb madárábrázolása.

Az elmúlt napokban tovább folytatódott a munka, a csőrrel kiegészítve már teljesen más összhatást nyújt az alkotás. Budapest egy új jellegzetességgel, mi pedig egy életre szóló emlékkel gazdagodtunk.

HARD1142bwrs

Édesapámmal indulunk haza a munka végeztével.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.