Autós Kaszkadőr Jelenetek – Film Forgatás Daruval

Remek érzés, amikor olyan munkát végezhetsz, aminek minden részletében megtalálod a saját szenvedélyed. Egy filmforgatáson dolgozhattunk a 16 tonnás autódarunkkal, ami fotósként és amatőr filmesként önmagában mindig hatalmas élmény, ráadásul szinte az összes részben saját tervezésű, részben saját gyártású eszközünket bevetettük.

Filmforgatás külső helyszínen – Ismeretlen Külföldi Szerző képe – forrás: Wikipédia

Darura van szükséged? Különleges kérésed van? Hívj most: 06-30/4546-515

A munka sajátossága, hogy egy ilyen forgatás összes képanyaga publikálási tilalom alatt áll, pontosabban már eleve a forgatás alatt sem lehet „csak úgy” fotókat készíteni, így ebben a bejegyzésben egy-egy saját képen kívül főleg csak illusztrációkat tudok mutatni.

Csodálatos környezetben használhattuk a teleszkópos távtartónkat.

A teleszkópos távtartónkat a legkülönbözőbb súlyokhoz használhattuk. Jellemző, hogy egy forgatáson semmi sem az, aminek látszik. Volt, hogy a segítségünkkel arról beszélgettünk, hogy: „Milyen gyönyörű ez a szobor és biztos legalább 100-150 éves és 3-4 tonna…” – majd jött két stáb tag, felkapta és gond nélkül arrébb vitte két utcasarokkal, hiszen csak hungarocell díszlet volt… – igaz, annak nagyon élethű.

Egy híres példa a filmes trükkökre. Trónok Harca c. sorozat – Ismeretlen Szerző Képe

Nagyon sokáig azt hittem, hogy a tevékenységünkben az autók, különösen a nagy értékű luxus autók sérülésmentes emelésénél nincs nagyobb adrenalin bomba. Tévedtem.

„Oda kell felemelni… …de karcolás nélkül!” – Sziget, 2017

Ezzel szemben amikor egy forgatási kelléknek szánt, lecsupaszított átlagos személyautó lógott a darunk egyedi -különleges emelésekhez gyártatott- segédgémjén „kilövésre készen” és hallgattam közben a rendezői instrukciókat, az azért az eddigieknél sokkal izgalmasabb -és persze hangosabb- volt. Rengeteget tanultam, sok az átfedés szakmailag.

Sokkal izgalmasabb egy autót az oldalán manőverezni, mint a kerekein.

Filmes és darus szemmel nézve is az egyik kulcs a sikerhez a tökéletesen megtervezett és kontrollált, finom mozgások. Az új segédgémmel egy plusz fix kötési ponttal bővül a repertoár, így van lehetőség egy stabil kötési pontként használni a kis gémet, miközben elhanyagolható súllyal akár a csörlőrendszert is használhatom emelésre.

A kamera daruk egyik királya, a „skorpió”. Gémhosszhoz szinkronizált ellensúly eltolással.

Hatalmas élmény volt amatőr operatőrként élőben látni és munka közben megfigyelni egy Scorpio „kamera kránt”. Különleges kameramozgásokat lehet vele elérni, és bravúros megoldás, hogy a változó gémhosszal arányosan, folyamatosan, szinkronizálva mozog rajta az ellensúly. Gyönyörű, finom mechanika. Remélem még sokszor dolgozunk együtt.

Mad Max – Ráépített segédszerkezetek dzsungele, kifejezetten a forgatás kedvéért.

Elképesztő mennyiségű, különböző segédszerkezet teszi lehetővé a profi munkát.
A fenti kép a legújabb Mad Max film forgatásán készült, aminek szintén van „Tátrás” kötődése, ahogy arról már korábban is írtam, hiszen a „hadi vas” alváza szintén Tátra.

Egy „rigger” („kötöző”) dolgozik egy egyedi építésű csúszó mechanizmuson. – Ismeretlen Külföldi Szerző Felvétele.

Ez a fajta filmes munka magába foglalja a legkülönbözőbb szakmákat, tudni kell operatőr fejjel gondolkozni, ismerni kell a kamerát, annak működését, de az ipari alpin technikán túl, színpadtechnikai, emeléstechnikai és kaszkadőr vonatkozásai is vannak. Lenyűgöző.

Évekkel korábban a 16 és 8 tonnás daruink Etyeken, a Korda Filmstúdióban.

Daruzás Etyeken? Kérj ajánlatot most: autodaruzas@gmail.com

Korábban is bepillantást nyerhettünk a filmes díszletek világába, hiszen évekkel ezelőtt arra is volt példa, hogy egyszerre két géppel dolgoztunk az Etyeki Korda Stúdió területén.

A mindennek az alapját jelentő első 16 tonnás daru és a középkori díszlet. 2009-2010 Etyek

Mindig szívesen fogadjuk az új kihívásokat és azokat a megkereséseket, amelyek valamilyen módon egy kis pluszt követelnek az átlagos darus feladatokon túl. Volt több olyan jelent is, ahol a daruval „együtt kellett élnem” a jelenettel, hiszen a daru mozgása keltette életre a különböző látványelemeket – nem csak passzív szemlélődők voltunk.

Filmes forgatások, speciális effektek kiszolgálása autódaruval:
+36-30-4546-515

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.